tiistai 15. lokakuuta 2019

Tulosidonnainen Velkakatto Ja Omistuskatto.

En ollut uskoa mitä luin kun nämä kaksi asiaa tuli eteeni lehtien artikkeleissa.
Onko Tommy Tabermannin sanonta: "Suomi, pohjoisin Koreoista" sittenkin totta!
Siis aivan vakavissaan esitetään että kotitalouksien velanoton määräksi asetettaisiin maksimisumma, jolla ei käytännössä ole mahdollista ostaa asuntoa vaikkapa Helsingistä. Normaali keskituloinen ei voisi siis enää ostaa itselleen kovinkaan helposti asuntoa pk-seudulta, vaan saattaisi olla pakotettu muuttamaan muualle. Jos työt nyt kuitenkin ovat pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla niin mutkikkaaksi menee. Finanssiala ry julkistikin heti kriittisen tiedotteen asiaa valmistelleen työryhmän raportista, vaikka se oli itse edustettuna työryhmässä.

Muutama asia jota ei ole juurikaan julkisuudessa käsitelty asian tiimoilta on se että kuinka tämä vaikuttaisi vuokratasoon, kun rajoitukset eivät kosketa yrityksiä ja yhteisöjä, saisivat ne haalittua entistä enemmän vuokrattavia kiinteistöjä, yksityisten ihmisten poistuttua omistajina ja vuokra-asuntojen tarjoajina markkinoilta.

Samalla ne voivat säädellä vuokratasoa aivan vapaasti vähentyneen kilpailun takia ja sanella asuntojen hintoja jne.
Kuulostaakin taas yhdeltä keinolta pitää keskiluokkainen palkansaaja tiukasti siellä keskiluokassa, että ei nyt vahingossa saisi kerrytettyä itselleen mitään omaisuutta ja samalla lisättyä valinnanvapauttaan. Palkkapäivästä palkkapäivään, veroja maksellen eläkkeeseen asti ja sitten nauttimaan eläkkeestä, jos sellaista tulevaisuudessa enää edes on...

Velkaantumisen estämiseksi olisi mielestäni järkevämpää lisätä valistusta kuin asettaa uusia rajoitteita ja kontrolleja joita maassamme on aivan riittävästi jo nykyiselläänkin.
Pankeillahan jo nyt vastuu selvittää asiakkaan maksukyky ennen lainan myöntämistä, joten on tuollainen kontrollointi aivan älytöntä ja turhaa.

Toinen huomioni saanut asia oli Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulan (jonka peruspalkka lehtitietojen mukaan on 6500€/kk+lisät ja omistuksiin kuuluu mm. kaksi asuntoa, yksi Helsingissä ja toinen Tampereella) kommentit joiden mukaan kapitalismista seuraa eriarvoistumista ja pääomien keskittymistä ja ilmastonmuutos.
Ratkaisuna hänellä on esittää maapallon varallisuuden uudelleen jako ja 10M€ omistuskatto rikkaille, joka voisi olla hyvä alku hänen mielestään. Asian on esittänyt aiemmin Pohjoismaisen Vihreän Vasemmiston Pääsihteeri Mia Haglund, joka kannattaa omien sanojensa mukaan mm. antikapitalistista feminististä ajattelua ja on Työstäkieltäytyjäliiton toiminnassa mukana.
Jos ajatellaan nyt vaikka ihan Suomen tasolla, niin tuollaisia 10M€ omaisuuden omaavia henkilöitä ei nyt ihan kauheasti maassamme ole, siitä pitää jo nyt korkea verotuksemme huolen ja mitä kapitalismiin Suomessa tulee, niin ei sitä meillä edes todellisuudessa ole!

Tuloerot ja omistukset ovat maassamme todella tasaisesti jakautuneet. Ne harvat joilla omaisuutta on enemmän kertynyt, ovat melkein siirtäneetkin omaisuutensa turvaan muihin maihin, juurikin Suomen korkean verotuksen takia.

Ei kenenkään muun omaisuus tai menestys ole ainakaan minulta pois. Mitä paremmin suomalaisilla menee, sitä enemmän se heijastuu positiivisesti myös muihin ympärillä oleviin. Verotulot kasvaa, ostovoima lisääntyy, työpaikkoja tulee lisää jne. Myös ilmastoteot vaativat rahaa, sekä innovaatioita jotka eivät ilman taloudellista panostusta ole mahdollisia.

En myöskään koe että jos vaikkapa minä olen työtä tekemällä, säästämällä ja sijoittamalla pitkäjänteisesti, karsien menojani sekä miettimällä tarkasti ennen jokaista ostostani pitkän ajan kuluessa saanut jotain kasaan, olisin velvollinen jakamaan omaisuuttani niiden kanssa jotka eivät ole samaan pystyneet tai lähinnä viitsineet.
Mielestäni hyödytän myös yhteiskuntaa omalta osaltani mahdollistaen useiden yritysten toimintaa sijoittamalla niiden toimintaan rahaa, kuten myös muilla valinnoillani paremmin kuin antamalla rahani pois sellaisille tahoille jotka eivät ole tehneet mitään niiden eteen ja kuluttaisivat ne todennäköisesti hyvin pian ilman sen kummapaa ajatusta ja olisivat takaisin lähtötilanteessa tai jopa huonommassa jamassa kuin aiemmin.

Jokainen yritys joutuu entistä enemmän ottamaan luonnonsuojelulliset arvot huomioon toiminnassaan ja ymmärtävät varmasti asian tärkeyden sekä vaikutuksen myös liiketoimintaansa.

Joten jos vaikkapa Kontula ja Haglund haluavat uudelleen jakaa omistuksia, voivat he esimerkkiä näyttäen alkaa omistaan. Muistuttaisin näitä kapitalismin "nollaajia", että jollain heidänkin menonsa maksetaan, niin palkat, lastenhoidot, terveydenhuollot sekä muut pakolliset kulut. Tuotteet ja palvelut joita hekin varmasti ostavat on tuotettu ja kehitetty rahalla.

2 kommenttia:

Holvin Hoitaja kirjoitti...

Itse olen ihmetellyt ihan samaa: jos meillä systemaattisesti kirjoitetaan lakeja, joilla estetään tavallista palkansaajaa vaurastumasta, keneltä jatkossa keräämme verot, joilla niitä tuloeroja tasoitetaan. Todella rikkaille verojen maksu Suomeen on valinta ja arvostan jokaista joka vastuunsa kantaa.

Ville kirjoitti...

HolvinHoitaja, Juurikin näin. Pienistä summista ei saa verotuloja yhtä paljoa kuin suurista ja jos suuremmat summat katoavat maan rajojen ulkopuolelle verotuksen ulottumattomiin, niin järjestelmässä saattaisi olla päivityksen paikka.

Maailma muuttuu, siitä voimme olla varmoja.

Maailma muuttuu. Se onkin ainoa asia mistä voimme olla varmoja. Meidän on syytä muuttua ja sopeutua mukana. Valitettavasti Suomessa on edell...