perjantai 20. maaliskuuta 2020

Korona peli.

Lapsuudessani korona oli biljardia muistuttava lautapeli ja myöhemmin aikuisiällä yhdistin sen meksikolaiseen olueen. En olisi koskaan kuvitellut kyseisen sanan merkitsevän vielä myöhemmin virustautia joka kylvää tuhoa ja rajoittaa elämistä ennennäkemättömällä tavalla.

Olen miettinyt kyseisen pandemian vaikutusta omaan tekemiseen sijoittamisen näkökulmasta ja väkisin myös tulevaisuuteen muutenkin.
Korona-epidemian johdosta moni joutuu lomautetuksi tai menettää työpaikkansa kokonaan.
Ja jos palkkatyö on ainoa tulonlähde, on mahdollisten lainojen lyhennykset ja muut pakolliset menot toivottavasti hoidettavissa pienentyneillä tuloilla. Valitettavasti näin ei aina ole...

Omalta osaltani olenkin siis erittäin tyytyväinen säästöistäni ja sijoituksistani joka tuo turvaa näinä vaikeina aikoina ja olenkin myös täällä puhunut useiden tulonlähteiden tärkeydestä.
Rahallahan ne lääkkeet, kehitystyö, vessapaperit ja ruokakin maksetaan.
Monen mielestähän kaikki on kannattanut tuhlata heti, koska sijoittaminen on vain rikkaille tai ei kannata kuitenkaan. Nyt olisi vihdoin aika tunnustaa tosiasiat!
En ole huolissani salkkuni laskennallisen arvon putoamisesta, voitot tai tappiot realisoituvat kuitenkin vasta myytäessä ja en ole missään nimessä myymässä vaan ostamassa.
Kurssien laskiessa ja mahdollisen taantuman alkaessa alkaa ostohinnat tippumaan ja onkin ostajan markkinat. Tilanne on hyvin valitettava ja toivottavasti kaikki palautuukin normaaliksi hyvin pian.

Mutta kuten aina, olosuhteet on kaikille samat ja on vain pystyttävä toimimaan tilanteesta huolimatta. En siis panikoi, en koe huolta peppupaperin loppumisesta tai käsidesin riittävyydestä. Huolta koen enemmän kaikkien niiden puolesta jotka ovat eläneet palkkapäivästä palkkapäivään laskuja maksellen, kunnes palkkapäivä ei enää koittanutkaan, sekä tietenkin niistä sairastuneista joilla ei ole voimia selvitä.

Nyt jos koska on hyvä aika aloittaa vihdoin sijoittaminen tai sitten voi vain odottaa, tehdä kuten tähänkin asti ja saa sen  mitä ikinä sitten sattuu saamaan.
Niin varmasti kuin kesä koittaa kevään jälkeen koittaa huonojen aikojen jälkeen paremmat.
Pysytään turvassa ja terveenä.


2 kommenttia:

HolvinHoitaja kirjoitti...

Kirjoitat viisaita sanoja.

En muista kenenkään koskaan katuneen sitä, että oli varautunut vastoinkäymisten varalta. En myöskään muista kenenkään koskan katuneen, että on elänyt varojensa mukaan tai opetelleensa kuinka omaisuuden saa kasvamaan. Tällä hetkellä moni tuntee vatsanpohjassaan kun salkun arvo putoaa. Mutta mielummin olen tilanteessa, jossa sijoitusteni laskennallinen arvo laskee (kuten muidenkin sijoittajien), kuin tilanteessa, jossa en pystyisi näkemään omaisuuteni arvon kääntyvän nousuun pörssin kääntyessä.

Ville kirjoitti...

HolvinHoitaja, Rahahuolia tässä tapauksessa omaisuuden arvon laskennallinen arvo on mahdollista vain jos on mitään minkä arvo voi laskea. Kun jotkut erikoisella logiikallaan päättelevät, että hyvä kun en sijoittanut kun olisi arvo laskenut, niin voi tuosta jo päätellä, että rahahuolia ei ole koska ei ole rahaakaan. Köyhien ongelma ei ole raha, vaan sen puuttuminen. Ei voi aloittaa sijoittamista koska ei ole rahaa. No senhän takia sijoitetaan; että olisi rahaa jne. Menestyneet ja varakkaat ihmiset tunnustavat, että ovat itse omilla saavutuksillaan saaneet aikaiseksi, kun köyhät ja menestymättömät löytävät syyn aina jostain muualta.
Oli tilanne mikä tahansa käytämme rahaa ja niin kauan on meidän myös pyrittävä ansaitsemaan. Joten sijoittamine ja säästäminen ei lopu vaikka mikä olisi. Olosuhteet on toki vaativat, kaikille ja erityisesti hoitoalalla työskenteleville. Hatun nosto siitä!

Maailma muuttuu, siitä voimme olla varmoja.

Maailma muuttuu. Se onkin ainoa asia mistä voimme olla varmoja. Meidän on syytä muuttua ja sopeutua mukana. Valitettavasti Suomessa on edell...