keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Rahakone.

Törmäsin termiin rahakone Tony Robbinsin kirjassa: Raha peli haltuun.
Kirjasta itsestään löytyy lukuisia arvosteluita joten en tee siitä yhtä lisää kaikkien muiden jatkoksi.

Ajatus rahakoneesta ei ollut lainkaan uusi, ei ainakaan allekirjoittanelle mutta ehkä tapa jolla hän sen kirjassa esittää on helposti ymmärrettävä ja omaksuttava:
Yksinkertaisuudessaan ajatuksena on syöttää kuvitteelliseen rahakoneeseen harmaata massaa, eli rahaa kunnes rahakone tuottaa voittoa kun sijoitetun rahan määrä on saavuttanut tietyn tason ja tuotoilla on merkitystä niin paljon, että saadut voitot tuottavat tarpeeksi kuluihin.
Rahakoneena toimii tietenkin erilaiset sijoitukset ja niistä saatavat voitot ja lähinnä tuotot.

Olen toteuttanut tuota suunnitelmaa jo jonkin aikaa tietämättä kyseisestä termistä ja vaikka en voi vielä tässä vaiheessa todeta, että toteuttaminen on erityisen helppoa, voin kuitenkin jo sanoa, että ei se ole erityisen vaikeaakaan.
Tuo sijoituksiin syydettävä harmaa massa nimittäin tekee tehokkaasti työtä ja tuottaa päivä päivältä enemmän ja enemmän tuottoa.

Ja jos kirjasuosituksia kuitenkin pitää antaa niin; Babylonin rikkain mies, George S Clasonin kirja  jossa tarinanomaisesti kerrotaan lyhyillä ja selkeillä kertomuksilla perusasiat sijoittamisesta sekä tietenkin tuo kuulemma mainosteeveeltä vaikuttava klassikko: Ajattele oikein ja menesty, Napoleon Hill ja ehkäpä vielä Robert Kiyosakin: Rikas isä köyhä isä.
Näilla kolmella kirjalla saa jo ajatuksia ja oikeanlaista asennetta rahaa sekä vaurastumista kohtaan huomattavasti enemmän kuin neuvoilla suomalaisilta sijoituspankkien sivuilta.

Sinänsä erikoista, että jopa nämä sijoituspankkien neuvojat ja asiaan vihkiytyneet sivustot muistavat mainita aika useinkin, kuinka sijoitusneuvojan neuvoihin kannattaa suhtautua varauksella ja kuinka kulut on erittäin tärkeää pitää minimissä antaen samalla neuvoja joista tuskin on merkittävää apua ja perivät vielä isoja kulujakin palveluistaan.

Mutta ehkä tapamme on hakea helppoa tai hyvin markkinoitua ratkaisua sen näennäisen yksinkertaiuuden vuoksi ja olemme siksi valmiita maksamaan siitä tuottavuuden kustannuksella. Moni käyttää kuitenkin aikaansa teknistä analyysiä tehden tai opettelee laskemaan tunnuslukuja ennen kuin edes ymmärtää perusasioita rahasta tai sijoittamisesta.
-Vähän sama kuin juoksisi maratonista vain viimeisen sata metriä ennen maalia!

Tunnusluvut ja todella monia analyysejäkin on saatavilla jo valmiiksi vaikka kuinka, mutta kukaan ei voi opettaa ajattelemaan tuottavasti ja rakentavasti ilman, että olet itse halukas tuon tiedon selvittämään ja omaksumaan.

Ihmettelen aina suuresti niitä joilla ei ole varaa sijoittaa. Jos ei sijoita tai nosta tulotasoaan tai laske kulujaan, niin ei varaa välttämättä olekkaan. Eli joko elää liian leveästi tai ansaitsee liian vähän.
Ja hyväksi koettu tapa ansaita on sijoittaminen!
Niitä jotka haluavat sijoittaa jonkin summan ja unohtaa sijoituksensa ilman huolenpitoa ja odottavansa rikastuvansa tällä tavoin.
Niitä joita asia ei kiinnosta tai niitä joilla ei ole aikaa odottaa.

Yleensä kuitenkin kuluttaminen kiinnostaa, siihen löytyy aikaa ja yllättävää kyllä lähes aina rahaakin.
Sijoittamalla saisi rahaa lisää myös kulutukseen. Ensin olisi kuitenkin hyvä ansaita, sitten vasta kuluttaa.

Elämä palkkapäivästä palkkapäivään, vain maksakseen laskuilla tilinsä tyhjäksi ja tehden tämän saman kaavan mukaisesti yhä uudestaan ja uudestaan vuosien ajan ilman mitään järjellistä syytä. Samalla toivoen. Toivoen lottovoittoa tai ihmettä tai rikasta Amerikan serkkua tai vaikka saunatonttua. Tuossa on edelleen tänä päivänä turhan monen suomalaisen tapa toteuttaa taloudellista elämäänsä.

Parempi ja toimivampi ratkaisu olisi toivomisen sijaan toimia, muuttaa asioita ja huomata kuinka asiat voivat todella muuttua.

Useita asioita joutuu odottamaan, harvaa saa ilman mitään vaivaa ja jos kuitenkin olettaa elävänsä vaikka vielä viisi vuotta, on erikoista kuulla, että "ei kiinnosta paljonko on viiden vuoden kuluttua".
Ja niin uskomatonta kuin se onkin tätä tapaa puolustetaan jatkuvasti.

Jos todellakin on niin; silloin voi kaiken kuluttaa huoletta, ilman huolta huomisesta ja on ihan selvä paljonko rahaa on käytössä viiden vuoden kuluttua.
Suurinpiirtein saman verran kuin tähän asti, sillä jos mikään ei muutu niin mikään ei muutu.

Toteankin yleensä tuohon, että tätä keskustelua ei käytäisi jos olisit viisi vuotta sitten ajatellut toisin. Raha, vaurastuminen, sijoittaminen ja rikkaus on lähes tabuja vielä yhteiskunnassamme, puhumme niistä häpeillen tai sivuutamme koko asian ja kuitenkin nämä asiat ovat läsnä elämässämme väistämättä.

Itseasiassa suomen kielestä tuntuu puuttuvan jopa hyvät termit rahasta puhumiselle.
Valjasta siis rahakone käyttöösi jo tänään jos et sitä ole jo tehnyt.
Ruoki sitä ahkerasti ja tarpeeksi pitkään ja nauti tuotoista.

Ei kommentteja:

Maailma muuttuu, siitä voimme olla varmoja.

Maailma muuttuu. Se onkin ainoa asia mistä voimme olla varmoja. Meidän on syytä muuttua ja sopeutua mukana. Valitettavasti Suomessa on edell...