perjantai 17. heinäkuuta 2020

Varallisuus ja elämän rajallisuus.

24 tuntia vuorokaudessa, kaikilla meistä. Enempää ei ole naapurin Pekalla, eikä Amerikan presidentillä. Oletetaan, että tuosta käytämme vaikka 10 tuntia työntekoon päivittäin, kaksi tuntia työmatkoihin valmisteluineen ja yksinkertaisuuden vuoksi 10 tuntia nukkumiseen. Olemme käyttäneet vuorokaudestamme 22 tuntia ja tuolla jäljelle jäävällä 2 tunnilla pitää tehdä kaikki muut asiat, kuten harrastukset, seurustelu, ruuan laitot yms. pakolliset asiat.

Vaikka luvut heittelee suuntaan jos toiseenkin, niin saa aikamme rajallisuudesta esimerkistä hyvän kuvan. Jos tuohon vielä lisää eliniänodotteen, sanotaan vaikka 85-vuotta, voimme laskea helposti kuinka monta kesää tai vaikkapa joulua meillä vielä on edessämme. Ja monikohan niistä on vielä sellaisia joista saamme nauttia täysillä ja terveenä...

Korkoa korolle on asia mitä kovin harva sisäistää ja sen sisäistäneet ymmärtävät ajan merkityksen myös siinä. Asia jota olen käsitellyt parhaani mukaan aiemmin, joten en mene siihen sen syvemmin tässä kirjoituksessa.

Jos aikamme on siis noinkin rajallista kuin esimerkkitapauksessa, ymmärrämme, että pelkästään työtä tekemällä vaurastuminen on äärimmäisen vaikeaa. Mutta jos laitamme rahan tekemään töitä puolestamme, tekevät sijoituksemme töitä myös kun me emme. Rahoittavat yrityksiä ja niiden toimintaa hyödyttäen useammassa paikassa ja väsymättömästi. Yritykset taas tarjoavat palveluita joille on kysyntää sekä työllistävät ja näin ollen hyödyttävät yhteiskuntaa. Jos näin ei ole, on yritystoiminta käytännössä mahdotonta.

"En ole kiinnostunut sijoittamisesta tai raha ei ole tärkeää."
Kuinnioitan tuollaista mielipidettä kaikkien muiden joukossa, mutta harvoin väite pitää paikkaansa.
Ensinnäkin raha on tärkeää. Sillä maksetaan kaikki menot ja varmistetaan yhteiskunnan toimivuus. Kaupankäynnin väline jolle ei ole olemassa toimivaa korviketta ja ilman rahaa eläminen on käytännössä mahdotonta. Jos taas sijoittaminen ei kiinnosta on taas hyvin huoleton ja luottavainen suhtautuminen tulevaisuuteensa ja tyytyykin siihen mitä tarjolla sattuu olemaan, koska ei ole oman taloutensa herra. Rahasta onkin silloin tullut isäntä.

Vaikeaa? -Ei oikeastaan. Kuka tahansa pystyy halutessaan sijoittamaan.
Alkuun pääsee hyvinkin pienillä summilla.

Vaivalloista? -Jonkin verran. Ilman mitään vaivaa, ei voi olettaa saavansa tuloksia.
Onkin siis tehtävä päätös sitoutua ja pidättäydyttävä siinä.

Voit siis vaurastua ja tehdä mitä haluat, missä haluat vapaammin kuin kahlitsemalla itsesi vain toisen unelmien eteen tekevänä työntekijänä jossa elät palkkapäivästä palkkapäivään aina vain uudestaan ja uudestaan. Valinta on lopulta sinun.


Principles for success. Animated ultra-mini series by Ray Dalio:
https://www.youtube.com/watch?v=dKz095P7LdU&t=4s

Ei kommentteja:

Maailma muuttuu, siitä voimme olla varmoja.

Maailma muuttuu. Se onkin ainoa asia mistä voimme olla varmoja. Meidän on syytä muuttua ja sopeutua mukana. Valitettavasti Suomessa on edell...