torstai 31. lokakuuta 2019

Rikas, kuin köyhä.

Voiko rikkaaksi tulla elämällä kuin köyhä?
Sillä voi varmasti edesauttaa rikastumista, mutta ei niin äärimmäiseen mielestäni ole syytä mennä.
Jos nuukailee vähän ja selvittää itselleen omaa rahankäyttöään samalla kun järkeistää kulutustaan, on jo hyvällä tiellä kohti parempaa.

Kuluttaen vähemmän käyttäen samalla vähemmän rahaa.  Mikä on paitsi vihreää, myös taloudellista. Jonkin ajan kuluttua tavasta olla tarkempi rahojen suhteen tulee myös luonnollinen ja helppo tapa toimia. Rikasta elämää voi elää ilman tolkutonta tai vastuutonta rahan käyttöäkin.

Mutta voiko köyhäksi tulla elämällä kuin rikas?
Ehdottomasti ja siitä ei liene syytä hakea esimerkkiä kovinkaan kaukaa. Meistä jokainen tietää ainakin jonkun joka on tätä yhtälöä yrittänyt toteuttaa tuhoisin seurauksin.

Hämmästelen kerta toisensa jälkeen kuinka ihmiset joilla on mielestäni hyvinkin korkeat tulot ovat käytännössä varattomia ja usein vielä veloissa.

Vaikka vaikeaahan se on elää elämäänsä läpi ilman velanottoa, elämäntilanteet muuttuvat kuten myös rahantarve ja harvemmin nämä kaksi asiaa ovat toisistaan riippuvaisia. Ehkä tässäkin on tärkeää tiedostaa minkälaista lainaa ja millä ehdoilla.
Mielessä onkin syytä pitää ajatus, että lainaa otetaan vain kun lainatulla rahalla saadaan tehtyä lisää rahaa. Silloin, onnistuessaanhan tuo lainattu raha tekee lisää rahaa ja kattaa myös lainasta koituvat kustannukset ja enemmänkin.

Usein luen ihmeteltyyn sävyyn kirjoitettuja kirjoituksia siitä kuinka rikkaat väittävät olevansa kuin ketä tahansa. Mutta niinhän se on!
Omaankin ystäväpiiriini kuuluu huomattavasti vähävaraisempia, kuin myös selvästi varakkaampia ihmisiä kuin minä. Ei taloudellinen asema mielestäni määrittele kenenkään arvoa tai edes lompakon paksuutta millään tavalla, koska varakkaammat ihmiset on lähes järjestäen myös tarkempia rahoistaan. Läheskään aina ei ole myöskän mitään ulkoisia merkkejä joista voisi ihmisen varallisuutta päätellä. Autot, asunnot, vaatteet ja muut saattavat olla rahoitettu velalla, rahalla jota ei ole vielä edes ansaittu.

Ainoa ero oikeastaan on jos pitää sellaista hakea,  on kiinnostus omaan talouteen ja raha-asioihin.

Käytän itse huomattavan paljon aikaa tutkiessani ja miettiessäni talousasioita, varallisuutta ja rahamarkkinoita. Sitä voisi ajatella harrastuksena, mutta kyseessä taitaa olla ennemminkin elämäntapa.
Nautin suuresti saadessani seurata varallisuuden kasvua, sekä spekuloidessani eri yhtiöiden tilaa ja tulevaisuutta, miettiessäni uusia strategioita sijoituksille.

En missään nimessä oleta kaikkien käyttäytyvän samalla tavalla tai olevan yhtä kiinnostuneita samoista asioista, mutta sen sijaan toivoisin, että yhä useampi miettisi omaa talouttaan ja kuluttamistaan edes vähän tarkemmin.
Onkin syytä selvittää itselleen seuraavien termien erot ja merkitykset sekä pitää ne mielessä oman kulutuksen hallinnassa: varallisuus, käytettävissä olevat varat, arvo ja hinta.
Sillä elämällä kuin rikas on helppoa saavuttaa köyhyys.



"Wealth is largely the result of habit." -John Jacob Astor

Ei kommentteja:

Maailma muuttuu, siitä voimme olla varmoja.

Maailma muuttuu. Se onkin ainoa asia mistä voimme olla varmoja. Meidän on syytä muuttua ja sopeutua mukana. Valitettavasti Suomessa on edell...