lauantai 18. heinäkuuta 2020

Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy.

Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy. Ja se on oikein!
Usein kuulee puhuttavan hopealusikka taskussa, suuresta perinnöstä tai vaikkapa kuinka raha tulee rahan luokse jne. syinä miksi joillakin on rahaa ja samalla tekosyynä miksi itsellä ei ole. Asia ei ole aivan noin yksinkertainen. Ja miksi siis on oikein, että rikkaat kasvattavat omaisuuttaan kun taas köyhät köyhtyy entisestään?
Kuulostaa äkkiseltään epäreilulta.
On tosiasia, että lähtökohdat ovat ihmisillä erilaiset, jopa Suomen kaltaisessa maassa jossa tuloerot ovat montaa muuta maata pienemmät ja sosiaaliturva osaltaan tasoittaa tuloeroja verotuksen lisäksi.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi tekosyy olla yrittämättä. Päinvastoin!
Olen tavannut ihmisiä joilla on hyväpalkkaiset työt, mutta ei varaa sijoituksille. Koska kaikki menee kulutukseen. Perustellaan tarve isolle omakotitalolle ja hienoille autoille yms. Kuten myös vähempivaraisia joiden kaikki rahat menee, vaikka tulotaso vaihtelee kuukausittain ja senttiäkään ei kuulemma jää. Menot siis kasvavat suhteessa tuloihin.
Sijoittavat ihmiset ovatkin maassamme jokin harvinaislaatuinen porukka jotka miettivät mistä puristaa kuukausittain jokin summa tuottamaan myös tulevaisuudelle. Ja tässä joukossa on kaikista ammateista ja yhteiskuntaluokista ihmisiä, aivan kuten niistäkin joille ei koskaan jää mitään sijoitettavaksi.

Rikkaat harrastavat sijoitustoimintaa tai muuta varallisuutta lisäävää toimintaa josta maksetaan palkkio jossain muodossa, eli vaikuttavat aktiivisesti varallisuutensa tasoon. Jos eivät itse, on joku sen jossain vaiheessa heille tehnyt. Ei mikään varallisuus synny itsestään.
Palkkio maksetaan koska tuolle toiminnalle on laskettu arvo. Jos rikas menettää syystä tai toisesta varansa, hän yleensä jatkaa tapoja joilla on aiemmin onnistunut kartuttamaan varallisuutta ja jatkaa vaurastumista jälleen.

Varaton ihminen tekee päinvastaista, ei sijoita tai edes harkitse kuin korkeintaan palkkatyöstä maksettavan palkan tuhlaamista laskujen jälkeen. Hyvin yleinen kaava joka pitää varattoman rahattomana, koska mitään ei saavuta jos ei ole valmis tekemään jotain sen eteen.

On siis oikein, että rikas rikastuu. Onhan hänen sijoituksilleen maksettava korvaus aivan kuten työstä odotetaan maksettavan palkkaa. Mitä enemmän siis sijoittaa, sitä enemmän voi olettaa saavansa tuottoa. Ja huomattavasti todennäköisemmin kuin lottoamalla viikottain! Nekin rahat voisi hyvin ohjata tuottaviin sijoituksiin.

Jos siis kuulut vähävaraisempaan luokkaan yhteiskunnassamme, niin mieti mitä sinä voisit tehdä toisin? Kuinka voisit parantaa taloudellista tilannettasi? Mitkä teot eivät toimi ja mitkä toimivat? Kuinka muuttaa asioita?
Uusi tulonjako rikkailta köyhille ei ole ratkaisu, sillä ilman tuottavaa toimintaa varallisuus ei kasva. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää ymmärtää perusasiat rahasta ja varallisuuden kasvusta.

Jos siis todella haluat enemmän, on sinun tehtävä enemmän. Ja en tarkoita työntekoa, sillä aikaa meillä on rajatusti, kuten aiemmassa kirjoituksessa kirjoitin.

Ja jos et jaksa tai ole kiiinnostunut sijoittamisesta, et siis ole kiinnostunut varallisuutesi kasvusta. Ainakaan tarpeeksi tehdäksesi asialle yhtään mitään.
Täysin hyväksyttävää, mutta silloin on turha valittaa tai olettaa olevansa oikeutettu yhtään enempään. Ei ole yhteiskunnan, valtion tai kenenkään muun tehtävä tehdä kenestäkään toisesta varakasta, ei edes veikkaustoiminnan, jonka tarkoitus on pyörittää tuottavaa liiketoimintaa. Vastuu vaurastumisestasi on sinulla itselläsi.

Kaikki sijoittajat eivät ole varakkaita, taikka rikkaita. Mutta ajatusmalli ja teot vievät heitä siihen suuntaan. Köyhällä ajatusmallilla ja teoilla taas pitää itsensä taatusti köyhänä jatkossakin.

2 kommenttia:

Holvinhoitaja kirjoitti...

Suomen kanltaisessa yhteiskunnassa köyhän ja rikkaan ainoa merkittävä ero on ajatusmaailmassa. Kun joku ajattelee olevansa "tuomittu" köyhäksi se on itseään toteuttava ennustus siinä missä ajatus rikastumisesta saa ihmisen etsimään keinoja rikastumisen eteen.

Hyvä kirjoitus!

Ville kirjoitti...

Kiitos Holvinhoitaja, Nimenomaan. Suomessa meidän lähtötaso on jo maailman mittapuun mukaan hyvä, eli köyhinkin osa kansasta on maailman mittapuun mukaan suhteelisen varakasta. Jääkin siis jokaisen päätettäväksi kuinka paljon yli tuon minimin tai lähtötason yli haluaa kehittää varallisuuttaan. Ja vaikka Suomen verotus ja moni muukin asia ei varmasti ole otollisin vaurastumisen tavoittelulle, on kaikki kuitenkin mahdollista. Mutta vain jos niin päättää ja tekee tuon päätöksen eteen töitä, pitkäjänteisesti ja periksiantamattomasti. Passiiivisesti suhtautuen, hyväksyen tilansa ja keksien tekosyitä ei ole kukaan menestynyt elämässä.

Maailma muuttuu, siitä voimme olla varmoja.

Maailma muuttuu. Se onkin ainoa asia mistä voimme olla varmoja. Meidän on syytä muuttua ja sopeutua mukana. Valitettavasti Suomessa on edell...